otkökü

Aşağıdan gelen direnişin küreselleşmesi

Otkökü

| Bernd Drücke (GWR Genel Koordinasyon Redaktörü, Münster)

Editoryal

Sevgili Okurlar,

Otkökü Mart 2001’den bu yana aylik Graswurzelrevolution (GWR) Gazetesi’nin üç aylik türkçealmanca eki olarak – yani sira tek basina da satilmak üzere – yayinlaniyor.

Dört sayidan sonra bir ilk degerlendirme yapma vakti geldi:

Baslangiçtaki konseptimiz Otkökü‘nü ayni zamanda Türkiye’deki Otkökü Hareketi’nin de sesi haline getirmekti. Daha ilk sayi çikar çikmaz bu niyetimiz akamete ugradi. Mart’ta ilk sayinin asagi yukari 400 nüshasi TC gümrügüne takildi ve o zamandir Ankara’da Içisleri Bakanligi’nda yatiyor. Otkökü koordinatörümüz Ossi’nin yasadigi somut tehditten ötürü, o zamandan bu yana Türkiye’de tek tük aboneyi asan yaygin bir dagitimi göze alamiyor ve almak istemiyoruz. Bir vicdani retçi olarak zaten her zaman tutuklanabilecek olan Ossi için risk fazla büyük. Türkiye’de basin özgürlügü yok. Özgür Gündem, Özgür Ülke vb. istenmeyen gazeteler geçmiste yasaklandi, Gündem binasi bombalandi ve muhabirleri öldürüldü.

Türkiye’de iktidar fiili olarak orduda. Ve Türkiye’de yaygin bir dagitima sahip bir Otkökü kuºkusuz Genelkurmay’i rahatsiz ederdi. Ne de olsa bu antimilitarist yayinda tabu konular islendi ve isleniyor. Gözaltinda tecavüz; Türkiye’nin halihazirda inkar ettigi Osmanli Devleti’nin 1915’te asagi yukari 1,5 milyon Ermeni’nin ölümüne neden olan soykirimi; Türk Silahli Kuvvetleri’nin insan haklari ihlalleri; vicdani ret; savastan kaçan ve zorunlu göç magduru Kürtler; F Tipi Izolasyon Cezaevleri’ne karsi siyasi mahkumlarin sürdürdügü ve (20.11.2001 itibariyla) 81’inin öldügü veya öldürüldügü açlik grevi;…

Ya Almanya, Avusturya ve Isviçre’de?

Buralarda Otkökü ile siddetten arinmis özgürlükçü spektrumun disindan insanlara seslenebilmenin daha çok basindayiz. Hizimizi kesen etkenler ise; Türk ve Kürt Solu’nun önemli bir kisminin hala stalinist ve “apocu” olmasi ve özgürlükçüsiddetten arinmis bir gazeteyi fazla kaale almamasi, onu “küçük burjuva” ve “sözde devrimci” olarak degerlendirmesi ve Türkiye’nin ilk Gay-Lezbiyen Kültür Merkezi hakkindaki Otkökü haberine homofobik tepkiler vermesi, … Toplarsak yanki simdilik daha ziyade hayal kirici. Oysa Otkökü ayni zamanda alttan gelen direnisin küresellesmesi ve örgünlesmesinin de örnegi.

Devam? Ya nasil?

Dagitimi üstlenen, üretime katilan, Otkökü siparis eden, kafelere, kahvelere, uluslararasi merkezlere, universitelere, vb. yerlere birakan daha fazla insana ihtiyacimiz var.

Eger projeyi olumlu buluyorsaniz, bagis yapin, Otkökü siparis edebilecek veya dagitabilecek gruplarla (AstA, kültür dernekleri,…) konusun.

Sizce Otkökü nasil? Neler iyi? Nelere yeterince yer ayrilmiyor?

Tepkiniz bizim için önemli. Bize haber, yazi, öneri, övgü ve elestirilerinizi lütfen otkoku@graswurzel.net’a gönderin.

Özgürlükçü selamlarla, Otkökü ve GWR Yayincilar Kurulu adina,