otkökü

İlk eşcinsel kültür merkezi

| CAN BAŞKENT

Türkiye’nin ilk escinsel kültür dergisini yedi yili askin bir süredir kesintisiz çikaran grup olan Kaos GL, son aylarda, açtigi kültür merkezi ile de etkinliklerine devam ediyor. 1994 yilinda Tür-kiye’nin baskenti Ankara’da olus-turulan Kaos GL, Türkiye’nin ilk escinsel gruplarindan biri olmanin yaninda, çikardigi dergi ile ve uz-un yillardir yaptigi etkinliklerle bu topraklarin en çok bilinen ve en aktif muhalif, karsi-kültür grup-larindan biri haline geldi. Yillarca, toplanti mekani bile bulamayan Kaos GL, azim ve inadin sonucu olarak bir daireden ibaret de olsa, kütüphaneyle, film gösterileriyle, söylesilerle süslü bir kültür mer-kezi açti. Eskiden yer bulmakta bile güçlük çeken Kaos GL grubu, simdilerde Ankarali diger muhalif karsi-kültür gruplarina bulusma yeri sagliyor.

Geçtigimiz seneye kadar, fotoko-piyle çogaltilip yayilan Kaos GL dergisi, polisin uyarisi üzerine ya-sallasti. Bence bunu, Kaos GL grubunun yeraltinda kalmayi iste-memesi ve mesrulasma/aleniles-me istegiyle bagdastirabiliriz. 7 yil boyunca hiç aksamadan aylik olarak yayinlanan derginin peri-yodu üç aya çikti. Kaos GL, gün-deme aylik çikarmaya karar ver-digi Parmak adli gazeteyle müda-hale etmeye karar verdi. Kaos GL gündeme Mart 2001’den beri ga-zeteyle “Parmak” basiyor…

Geçen sene kendileriyle yaptigim bir söyleside, Kaos GL’den Ali Erol ve Ali Özbas, Kaos GL’nin amacinin bir azinlik kültürü yarat-mak olmadigini belirtmislerdi. Göz önünde olmak, merakli ba-kislardan çekinmemek ve coming-out adina açilimlara sahip olmak, görebildigim kadariyla, Kaos GL grubunun en belirgin olumlu yanlari. “Kaos GL olarak yaptiklarini ve yapacaklarini” kül-türleri olarak niteleyen grup, öz-gürlükçü ve ‘güncel’ anlamda muhalif bir kimlige sahipti. Fakat, Kültür Merkezi sonrasi disa açil-ma/popülerlesme sürecinde olup bitenler, grubun bu kimligini ko-rumakta zorlandigini gösteriyor.

Geçmisinde, söylesi ve paneller, 8 Mart katilimlari ve radyo pro-gramlari gibi etkinlikler barindi-ran Kaos GL, ilk bakista; artik bu tür disa dönük eylemler ve etkin-liklere itibar etmiyor gibi görünü-yor. Fakat, ülkede meydana gelen neredeyse bir çok etkinlikte Kaos GL’nin adi da duyuluyor. 2001 1 Mayis’ina katilma, Ankara’daki bir üniversitenin (ODTÜ) bahar senliginde dergi standi açma bun-lardan bazilari. Baskent Anka-ra’daki 1 Mayis kutlamalarina gökkusagi bayraklariyla katilan grup, radikal Islamci gazetelerden tutun da komünist dergilere kadar, bir çok platformda sesini duyura-bildi. Ayrica, 1 Mayis alaninda Kaos GL imzali bir bildiri de dagi-tildi. Bu Türkiye tarihinde bir es-cinsel grubun ilk 1 Mayis kati-limiydi.

Grup, ayrica yilda iki kez gerçek-lestirilen “bulusma”larin organi-zatörlerinden biri konumunda. 2001 baharinda 6.’si düzenlenmis olan “BaharAnkara” bulusmasi, birçok kisi tarafindan sürecin kis-men olgunlastiginin algilanabil-mesine yol açiyor.

Adindan anlasilabilecegi gibi li-berter/özgürlükçü bir yapiya sahip olan topluluk, son zamanlarda, aç-tigi kültür merkezinin de beklene-bilecek olumsuz sonucu olarak, bir tür mainstream’lesme sürecine girdi gibi görünüyor. Aylik Par-mak gazetesiyle güncele/günde-me müdahale etmesine ragmen, Kaos GL grubu, eski politik ve muhalif kimligini bir süredir rafa kaldirmis sanki. Bir tür gay-cafe gibi görünen kültür merkezinde, yakindan bakildiginda, kültürel ve entelektüel etkinliklere ilginin fazla olmadigi, hatta Kaos Kültür Merkezi’nin “müsterilerinin” bü-yük çogunlugunun bu etkinliklere istirak etmedigi görülebiliyor. Bu tür bir hafiflesmenin Kaos GL’nin ileride yapacagi etkinliklere ne tür bir yarari olacagi ve Türkiye’nin en çok bilinen escinsel grubu ola-rak tasidigi sorumlulugu yerine ne ölçüde getirebilecegi önemli bir tartisma konusudur bence. “Ka-labaliklasarak güç kazanma ya da yayilma” olarak görülen bu diz-geye girmek Kaos GL grubuna nasil bir yarar saglar bilemiyorum. Bu konuda Kaos GL’den Ali Erol ile konustugumuzda, bu yöneli-min Kaos Kültür Merkezi’ne ge-len insanlardan ve bu insanlarin tepkisizliginden kaynaklandigi ortaya çikiyor. Fakat, Kaos GL’nin dönüstürebilme sorumlu-lugu ve yedi yillik bir deneyime sahip olusu, kanimca, bu sürece seyirci kalmamasini gerektiriyor.

Kaos Kültür Merkezi’nin 2000 sonunda açilmis oldugunu ve as-linda zamanin net elestiriler için erken oldugunu hesaba katarsak, olanaklarin dikkatlice degerlen-dirilmesiyle Türkiyeli escinsel-lerin özgürlesme sürecinin hizlan-abilecegini de söyleyebiliriz.

Anmerkungen

Can Başkent
P.K. 14
ODTÜ 06531
Ankara
Türkiye
canbaskent@yahoo.com

KAOS Kültür Merkezi
Meşrutiyet Cad. Konur Sok. 36/4
Kızılay - Ankara
Tel: +90-312-418 87 15
Fax: +90-312-363 90 41

Ali Özbaş
P.K. 53
Cebeci / Ankara
Türkiye

www.kaosgl.com